Regler for Anneks til Sommerhus

I dag er der et hav af forskellige forhandlere af annekser til sommerhuse og fritidshuse. Derfor kan det være en jungle at finde ud af, hvad er et anneks, skal et anneks godkendes og hvilke regler er der på området. Hvis man ønsker et fritstående anneks til sommerhuset, så er der en lang række krav, som dette skal overholde. Betegnelsen "anneks" har også sin egen BBR kode (kode 585) og er ikke blot et indrettet skur. Derfor er det vigtigt at man som bygningsejer sætter sig ind i reglerne og får ansøgt sit anneksprojekt korrekt, da man ellers risikerer at skulle gøre det hele om på sigt - eller blive bedt om at rive annekset til sommerhuset ned igen. Læs her, hvorfor det er vigtigt at bygge korrekt efter reglerne.

færdigbygget annekser til sommerhuset fra www.sølundliving.dk

Skal mit anneks godkendes?

Et anneks er en fritliggende bygning, opført i forbindelse til et hovedhus på en grund. Forskellen på et anneks og f.eks. et havehus/udhus o.lign. er mere end blot ordlyden. Den tiltænkte anvendelse spiller en stor rolle – især i forhold til de regler og krav, som stilles til bygningen. De fleste forbinder et anneks med en mindre bygning, hvor man kan opholde sig og bo. Med denne anvendelse af bygningen, så skal annekset godkendes af kommunen.

I bygningsreglementet skildres der mellem beboelse og sekundær bebyggelse, hvor havehuse/udhuse, garager, drivhuse mm. betegnes som ‘sekundær bebyggelse’, hvorimod et anneks i de fleste tilfælde vil falde i den anden kategori. Begge kategorier skal overholde bygningsreglementet, dog er sekundær bebyggelse fritaget for mange kapitler.

TIP:

De danske kommuner tilbyder en forhåndsdialog vedr. byggeprojekter, hvor man kan få klarhed omkring

LÆS OGSÅ: Isoleret anneks

Reglerne ved anneks til sommerhus

Der er mange regler som skal overholdes når man skal have et godkendt anneks til sommerhus.

Et af de regelsæt, som dikterer om annekset kan godkendes er Bygningsreglementet (i dag BR18). I selve byggeansøgningen skal der tages stilling til bygningsreglementets mange kapitler. De fleste kommuner har en guide til dette.

Et anneks, er trods for hvad man kunne tro, ikke “sekundær bebyggelse” jf. de lempelige regler i Bygningsreglementet, men derimod et beboelsesareal. Derfor vil de fleste kommuner opfatte et anneks som en fritliggende tilbygning og kravene vil så være derefter. Kravene til annekset omhandler alt fra placering, størrelse, varmeisolering og brand-, samt konstruktionskrav.

krav til annekset

  • Anneksets udformning jf. byggeretten og evt. lokalplan/grundejerforening (højde, placering og bebyggelsesprocent).
  • Isolering af klimaskærmen (bygningsskallen), inkl. vinduer og døre.
  • Bygningens placering på grunden.
  • Brandkrav (brandklasse og materialer).
  • Konstruktionskrav (konstruktionsklasse, materialer og statik).
  • Vådrumskonstruktion i badeværelset.
  • Indretningen ved anneks til helårsbeboelse.
  • Energiramme, hvis helårsanneks.

 

Fordelene ved et lovligt anneks

Selvom et godkendt anneks koster mere end et anneks/udhus, som ikke kan godkendes, så er der nogle klare fordele ved at købe et korrekt anneks fra start. Den åbenlyse fordel ved fra start at vælge et anneks, der kan godkendes er, at du kan bruge annekset som tiltænkt uden dårlig samvittighed. Kommunen kan også kræve bygningen nedrevet eller lovliggjort, hvis den ikke er opført korrekt, samt man kan idømmes bødestraf.

Derudover er finansieringsmulighederne nogle helt andre for et godkendt anneks, da det er en decideret tilbygning til boligkvadratmeterne. Det betyder, at man ofte kan finansiere via realkredit. Ved at have reelle beboelseskvadratmeter, så opnår bygningen også en værdi, hvor kvadratmeterprisen i området ved gensalg kan anses som værende retfærdiggørende for selve anneksets pris.

Når annekset bygges så det overholder kravene i bygningsreglementet, så får man også en bygning, som er komfortabel og sikker at opholde sig i. Derudover sparer man også på evt. varmeregning og materialerne, der benyttes i et godkendt anneks, vil også være i en helt anden kvalitet. Man står derfor med en nybygget fritliggende tilbygning, som overholder de nyeste krav til alt fra byggematerialer og energiforhold, samt sikkerhed og kvalitet.

Sidst, men ikke mindst, så får man også et anneks, som vil se væsentligt flotte ud, da man får en bygning, der er projekteret korrekt fra start og ikke et skur, hvor man har prøvet at få det isoleret nogenlunde eller lavet Storm P-løsninger for at gøre det “ok”.

Gør det rigtigt fra start

Snak med kommunen om dit projekt. De danske kommuner tilbyder alle en forhåndsdialog om byggeprojekter, hvor de kort kan redegøre for ting og områder, hvor du, som bygherre, skal være opmærksom. 

Vælg et anneks der kan godkendes. Sørg for at vælge et anneks, som kan godkendes ud fra de gældende byggekrav, der er til konstruktionen. Det kan være langt dyrere og mere tidskrævende at lovliggøre et skur som anneks på sigt. Derudover risikerer man også et “finish” på et ombygget skur, som ikke tager sig særligt pænt.

Det er vigtigt at ansøge om byggetilladelsen korrekt. Selve byggetilladelsen er relativ nem at ansøge om, men udfordringerne opstår når byggeriet skal færdigmeldes. Det er først her, at dokumentation på konstruktion mm. skal indsendes. Derfor kan man nemt komme til at ansøge og få godkendt byggeri, som i sidste ende ikke kan færdigmeldes, hvilket også understreget vigtigheden af at vælge et anneks der kan godkendes fra start. 

En byggeproces kan for nogle virke uoverskuelig og det kan være svært at vurdere om et anneks potentielt kan godkendes. Derfor kan man med fordel alliere sig med en sagkyndig, som man kan rådføre sig hos og dermed blot skal læne sig tilbage i processen.

LÆS OGSÅ: Kundecases

Kontakt os i dag, og lad os hjælpe dig med din anneks-drømme

Huskeliste for anneks til sommerhus

• Snak med kommunen

• Vælge et anneks, som kan godkendes

• Ansøg om byggetilladelse korrekt

• Evt. få en sagkyndig med på råd

Se vores annekser til sommerhus

Kan du ikke finde et anneks som passer lige netop dig?

Vi tilbyder også skræddersyede løsninger, hvor vi tager højde for alle dine ønsker og behov i designprocessen.